Zn.: Kupte si charisma

(duben 2016 – 1 min)

Tak mi přišel email. Přes ty nevyžádané se nějak propašoval do mé schránky a útočil na mě nabídkou, jak za směšný peníz – necelou tisícovku – mi za dvě hodiny pro mne zatím neznámý odborník vybuduje charisma. Charisma otevírá dveře k úspěchu, zněl slogan, který měl přimět k zamyšlení a posléze ke koupi. Metoda prodeje mě neurážela, zarazil mne spíš produkt sám.

Na definici charisma i na to, zda se dá naučit být charismatický, se totiž názory dost liší. Já se přikláním k tomu, že je to dar, že charismatický člověk se s „tím“ narodí, přitahuje ostatní, a to jak obdivovatele, tak ty, kteří ho budou pomlouvat nebo odsuzovat, ale stejně jím nepřestanou být fascinovaní. Někdo ten dar využije, někdo zneužije a někdo se upřímně diví, že ho má. Charisma je určitá konstelace sociálních a emocionálních dovedností, které ale člověk používá úplně přirozeně. Charismatický člověk umí svoje charisma zesílit i utlumit, ale nejspíš vám řekne, že vůbec neví, že to dělá.

Co se dá naučit, jsou jednotlivé dovednosti, které charismatický člověk má, ty se musí učit lídři i dobří spíkři, ale jsem přesvědčená, že charismatický člověk bude vždycky kousek před všemi dobrými žáky všech měkkých dovedností právě díky té lehkosti, se kterou svůj dar využívá.  Existuje způsob, jak zvýšit charisma, ale neexistuje kurz, který by z každého účastníka udělal charismatickou osobnost. Tedy jak jsem dnes zjistila, jsou takové kurzy, ale podle mne slibují nemožné.

Co ale možné je, je třeba zvýšit svou schopnost zaujmout publikum, odbourat strach z mluvení na veřejnosti, naučit se účelně argumentovat v názorových duelech, kontrolovat své i protivníkovy emoce - prostě  ovládat komunikaci na takové úrovni, která přináší výsledky i spokojenost. Neumím vytvořit charisma na požádání, ale baví mně dát lidem zažít pocit z toho, když mluvení s druhými je hra, které rozumějí, kterou ovládají a ve které vítězí.